Tänään olin Milan kanssa ihan ohjatuissa tokotreeneissä. Päätin vihdoin ottaa härkää sarvesta ja alkaa kunnolla treenata tokoakin. Kävimme tänään ensimmäistä kertaa yksityistunnilla Virve Sormusen opissa. Ajattelin, että käymme näin alkuun ihan yksityistunneilla, jotta pääsen treenaamisessa hyvin alkuun. Kunhan liikkeitä vähän opitaan, pyrin jonkinlaisiin ryhmätreeneihin, jotta saamme sitä häiriöharjoitteluakin.

Katsoimme tänään muutamia perusjuttuja, millä tasolla ne ovat ja miten lähteä niitä harjoittelemaan.

Paikallamakuu
Mila lähti muutaman kerran hipsimään kesken makuun minua kohti. Sivulle palatessani istumaan nousu oli hidas ja vaillinainen. Ensin Mila kyllä yritti nousta useampaan otteeseen ennen kuin pääsin kunnolla sen sivuun, mutta sitten käskystä ei enää noussut kunnolla.
Ohjeiksi sain harjoitella ensinnäkin paikallamakuuta niin että Mila oppisi makoilemaan vaikka kuinka kauan. Tuon ikäiseltä voi jo myös alkaa vaatia selvästi enemmän. Jos se lähtee makuulta, se käydään palauttamassa mitään sanomatta vaikka pannasta ohjaten paikoilleen. 
Istumaannousua on hyvä harjoitella ihan erillisenäkin. Namin avulla saa opetettua sen nousemaan nopeammin ja ryhdikkäämpään asentoon, pidän namia vasemmassa kädessä, johon opetan Milan ikään kuin "hypähtämään" ja koskettamaan nenällä jolloin se saa namin ja hyvä asento tulee samalla.

Luoksetulo
Kokeilimme sekä suoraan sivulle tuloa että eteeni tuloa. Olen harjoitellut eteentuloa siis eri käskyllä. Molemmat menivät ihan kivasti ja vauhdikkaasti. Nyt pitäisi vain päättää kumman tavan otan käyttöön. Helpommalla pääsisin ehkä ottamalla sen suoraan sivulleni.

Perusasento
Perusasento ja siihen tulo esim. luoksetulossa jää välillä vähän vinoksi. Mila ikäänkuin nojautuu minusta poispäin katsoakseen minuun. Tätä tulee harjoitella kanssa suoremmaksi. Apuna jälleen tuo nami kädessä. Perusasennossa oloa tulee myös alkaa vaatia enemmän, jotta Mila malttaisi istua vieressäni vaikka mitään ei tapahtuisikaan ja odottelemaan rauhassa. Tätä olisi hyvä harjoitella eri paikoissa ja esim. kesken lenkin. Myös minun tulisi luoda harjoituksissa niitä "häiriöitä" esim. huokaisemalla, yskäisemällä, katselemalla muualle, puhumalla puhelimeen, huitaisemalla kädellä tms. Mila ei saisi reagoida näihin häiriöihin.

Hyppy
Tämäkin liike harjoitellaan palasina. Tänään aloittelimme hypylle lähettämistä, jossa ei ollut suurempia ongelmia. Mila kyllä irtoaa hypylle hyvin. Milan kanssa saa vain olla tarkkana, ettei se tekisi kamalan laakeita ja pitkiä hyppyjä, se on hyvä lähettää hypylle melko läheltä ja laittaa palkkakin (esim. lelu) melko lähelle hyppyä.
Nyt alamme harjoitella kotona seisomista, sitähän emme juuri ole harjoitelleet. Hyvä huomio oli se, että minun kannattaa opettaa Milalle, että palkka seisomisesta ei tule minulta, vaan se esim. odottaa kupissa jolloin voin itse liikkua. Näin Milalle ei vahvistu minua kohti hiipiminen ja ajatus siitä että namin saadakseen kannattaa tulla minun luokseni.

Oikein hyvät treenit oli, sain paljon vinkkejä ja neuvoja treenaamiseen! Ja tietysti sitä intoa. Nyt kun tiedossa on seuraavatkin treenit, tulee ehkä harjoiteltuakin aktiivisemmin - eihän sitä nyt viitsi mennä uudelleen treeneihin ilman minkäälaista edistystä..
Moottoria ja tekemisen intoa Milalla riittää, nyt onkin tärkeää saada se myös rauhoittumaan ja malttamaan!