Tämä postaus tulee hieman myöhässä, mutta kuitenkin..
Suoknuutin Jaakko oli pitämässä meille treenejä 26.8. Rakkibaarin kentällä. Rata oli tällainen:  

1888044.jpg

Medeille kohta 18-21  oli erilainen, mutta Milan kanssa emme sinne asti edes päässeet, joten tässä vain maxiversio.

MILA

Milan kanssa pääsimme ensimmäisellä yrittämällä työllä ja tuskalla ensimmäiselle puomille. Meno oli kuitenkin melko kauheaa, tuntuista ainakin ja luultavasti myös sen näköistä. Hioimme sitten tuota alkupätkää ja keskustelimme Milan kaltaisen koiran ohjaamisesta sekä treenattavista asioista.

Huomion arvoisin seikka oli ehkä se, että minä en selvästikään luota Milaan tarpeeksi. Pyrin auttamaan sitä liikaa ja varmistelemaan esteiden suorittamista. Mila on kuitenkin kehittynyt, ja sen estevarmuus on parantunut huomattavasti. Minunkin tulee siis alkaa luottamaan Milaan enemmän ja vaatimaankin siltä itsenäistä esteiden suorittamista.
Esim. kohta 6-8. Ensin menin itse esteen 7 taakse ottamaan Milaa valssilla vastaan ja varmistamaan että se tekee 7-hypyn. Ehdin sinne kyllä hyvin, mutta jatkoa ajatellen se ei oikein toiminut. Kun sitten teimmekin pätkän niin, että lähetin Milan 6-putkelle ja juoksin itse 11 hypyn "alapuolelta" tekemään sylkkäriä 8-hypylle ja siitä sitten poispäinkäännöksellä muurille, meni kohta paljon sujuvammin. Mila haki 7-esteen loistavasti, eikä edes meinannut tulla sen ohi. 

Jaakko sai ehkä vihdoinkin taottua kallooni myös sen, että Milaa en voi ohjata niin kuin Dorista. Mila irtoaa eri tavalla, työskentelee usein huomattavasti kauempana minusta kuin Doris ja vaatii pienempiä eleitä minulta. Se liike, millä saan Doriksen irtoamaan jollekin hypylle, saa Milan irtoamaan myös sitä seuraavalle esteelle tai tekemään mielettömän pitkän kaarteen. Minun täytyy siis alkaa kokeilla rohkeasti erilaisia ohjauskuvioita ja mielellään joko treenata tyttöjen kanssa aivan erikseen tai sitten suunnitella niille erilaiset treenit kunnes opin ohjaamaan niitä eri tavalla. Saman radan suunnittelu kahdelle täysin erilaiselle koiralle on melko vaikeaa ja näissäkin treeneissä huomasin ensin ohjaavani Milaa kuten ohjaisin Dorista ja sitten paikoin Dorista kuten ohjaisin Milaa. 

11-hypylle yritin ensin saada Milan jättäytymällä hypyn "yläpuolelle" ja tunkemalla Milaa väkisin edestäni hyppyjen välistä puomille. Onnistuihan se, mutta oli aivan kauheaa räpellystä. Ja miksi tätä yritin, vaikka Doriksen kanssa luonnollisin vaihtoehto olisi ollut viedä se 11-hypylle pakkovalssilla? No siksi, että Mila hakeutuu ja karkailee putkiin ja ajattelin näin paremmin estäväni sitä kun oma liikkeeni ei ainakaan vie putkelle päin.
KLONKS - halolla päähän!
On se hyvä, että välillä joku tulee takomaan järkeä tähänkin idioottiin. Onko tämä se oikea tapa ratkaista ongelmat, yrittää välttää niitä - no EI! Tuli ripitystä, hyvä niin. Nyt siis pitää Milan kanssa todellakin alkaa harjoitella näitä "eipäs mennäkään putkeen" kohtia. Minun pitää saada se seuraamaan ohjaustani ja menemään putkiin vain ohjattuna. Muutamien toistojen jälkeen ja lelun avulla sain kuin sainkin Milan tulemaan mukaan pakkovalssiin. Etenkin kun sain Milan lähetettyä muurille itsenäisemmin jolloin ehdin paremmin 11-esteen luo ennen Milaa. Mila kyllä taas suoritti 10-esteen ilman varmistelujani, mitä alkuun epäilin.

Ja vielä se, EI TARVI PYLLISTELLÄ!! Liikettä kinttuihin ja menoks, ni kyllä se Milakin tulee perässä ja tekee pienemmät kaarteet!

Sain kyllä taas paljon irti ja samalla luottoa siihen, että kyllähän me jo aika paljon osaammekin. Ja että Mila taitaa olla aika lupaava koira, kunhan ohjaajakin oppisi. Ja kunpa, oi kunpa, sen saisi medeihin!


DORIS

Doriksen kanssa ensimmäinen suuri ongelma oli se saada menemään ensimmäiseen putkeen. Puomi veti niin kovasti. :D 
Doriksen kanssa tein alkuun valssin 7-8 väliin ja poispäinkäännöksellä 9-hypylle. Pakkovalssi 11-hypylle ja siitä puomille. Menin A:n oikeaa puolta ja 15-hypyltä lähetin Doriksen putkeen. Pituudelle menin ottamaan sitä vastaan pituuden ja keppien väliin ja siitä kepeille. Ihan jees. Kyllä se Doris vain osaa.
7-9 pätkää kokeilimme myös Doriksen kanssa niin, että menin tekemään sylkkärin 8-hypylle ja yllättäen tuo toimi myös Doriksen kanssa paremmin. Ohjaus ja Doriksen liikkuminen oli paljon sujuvampaa ja tuntui helpommalta, ei tarvinnut olla änkeämässä itseään joka väliin ja molemmille jäi tilaa tehdä.

Kontakteja taas mietimme, ne kun ovat se suurin ongelmamme. Jaakko teki hyvän huomion Doriksen toiminnasta. Jos laitoin namin valmiiksi ylösmenolle, etsi Doris sitä myös alasmenolta ja teki koko puomin vauhdikkaammin. Jos taas ylösmenolla ei ollut namia, oli alasmenokontaktinkin suorittaminen epävarmempaa. Nyt siis alan palkata Dorista epäsäännöllisesti vuorotellen ylös-/alasmenolle, välillä ei kumpaankaan ja välillä molempiin. A:n ylösmenolle voisimme myös kokeilla paria ponnaria ennen A:ta. Yhdestä ponnarista ei ole hyötyä, se on kokeiltu, mutta jos virittäisi ponnarit niin, että Doris joutuisi tähtäämään askeleensa niiden väliin kooten itsensä ja tehden pienemmän loikan. Näin saattaisi askeleet paremmin osua kontaktille. Toisaalta, ei tämäkään välttämättä toimi, sillä viimeksi kun kokeilimme ponnareita, juoksi Doris huoletta niiden yli (päälle astuen). Pitää kuitenkin kokeilla, jos auttaisi.
Toinen mitä huomasimme kontakteista, oli se, että Doris teki ne paljon paremmin ja varmemmin kun olin itse sen edellä. Jos jättäydyin taakse, juoski se helposti puomin ylösmenon yli. Sen edellä ollessa sain sen "auktoriteetilla" pysäytettyä kädenliikkeellä ja tuimalla katseella. Doriksella on kuitenkin sen verran omaa päätä, että jos olen sen takana tuntuu se menevän kuin höyryjuna ilman jarruja. Jos se lähtee menemään niin se kanssa menee, huolimatta mun huudoista tms. Sen edessä ollessani minulla tuntuisi olevan siihen suurempi "valta". 

Tosi hyvät treenit jälleen kerran!!!

Plussat ja miinukset
Mila:
+ osaa jo aika paljon - luota siihen koiraan!
+ vauhti ja into
+ kontaktit aika hyvällä mallilla
+ irtoaminen
- putket vetää liikaa
- saatava tasapaino käännösten laajuuteen
- ohjaaja
- ohjaaja
- ohjaaja

Doris:
+ osaa todella paljon ja on taitava!
+ radan ja esteiden luku
+ estevarmuus
+ jaksaa työskennellä
+ lukee ja tulkitsee ohjaajaa hyvin
- kontaktit
- irtoamista saisi olla enemmänkin