Tänään suuntasimme Virven ja Pyry-sheltin kanssa Lietoon Jaakko Suoknuutin agioppiin. Molemmat koimme tarvitsevamme hyviä vinkkejä harjoitteluun sekä neuvoja nopean ja irtoavan koiran ohjaamiseen (ja hallintaan) radalla. Meillä oli puolentoista tunnin treenit Koirakondiksen tiloissa. Alkuajan treenasimme pihalla, kunnes sade pakotti meidät sisätiloihin. Kokeilimme erilaisia ohjauskuvioita, jotta Jaakko näkisi vähän missä olemme menossa ja samalla saimme niiden harjoitteluun vinkkejä.

<? target="" content="target=\"xml\" content=\"namespace prefix = o ns = \\"urn:schemas-microsoft-com:office:office\\" /\"">?>?>

 

Ensin otettiin pimeitä putkikulmia, eli U-putkeen lähetyksiä takaapäin. Siinä huomasi hyvin (ilmeisesti) kelpeille tyypillisen ongelman kääntymättömyydestä. Mila tahtoi ajautua koko putken ohi (sen ympäri kiertäen) jos yhtään liikuin sivusuunnassa. Näiden harjoitteluun saimme todella hyviä vinkkejä ja niitä todellakin täytyy harjoitella. Tarkoitus olisi aloittaa liki suoralla putkella helpommasta kulmasta, vain hieman vinolla lähestymisellä. Lähetän Milaa putkeen ja samalla lähden liikkumaan putken suuntaan. Lähetyskulmaa ja omaa etenemissuuntaani on tarkoitus vaihdella edeten vähitellen kuvan esittämään.

Sinisellä oikea kulkureitti, punaisella Milan alkuun tarjoama. Minä itse liikuin koko ajan putken "takana", U:n mutkassa.

576531.jpg

 

Poispäinkäännöksiä testasimme kahdella putkella. Koira lähetettiin ensin toiseen putkeen, otettiin vastaan putkien välistä, kuljetettiin toiseen päähän ja heitettiin poispäinkäännöksellä seuraavaan putkeen. Ohjaaja oli koko ajan putkien välissä.

Ensin koira lähetettiin oikealla kädellä kuvassa alempaan (1) putkeen. Koira otettiin putkien väliin ohjaajan oikealle puolelle. Kuljetus/vedätys oikealla puolella. Poispäinkäännös tehtiin siis vasemmalla kädellä ylempään (2) putkeen. Ja sama toiseen suuntaan. Mie olen kyllä todella huono selittämään näitä ohjauksia, toivottavasti kuva selittää hieman paremmin. Minä olen tuo punainen pallura, siitä sojottavat tikut ovat ohjaava käteni. Milan reitti on taas sininen.

Poispäinkäännökset menivät Milalla todella hyvin, se kääntyi nopeasti ja tiukasti epäröimättä, eikä kertaakaan pyörähtänyt minun suuntaani.

576742.jpg

 

Sisällä hallissa testasimme ensin, miten Mila lähtee ohjaukseeni mukaan putki – hyppy –yhdistelmällä, vai onko siinäkin ongelmana kääntymättömyys. Tällä radalla ei Milalla ollut olenkaan ongelmaa kääntyä, vaan se kääntyi todella tehokkaasti rintamasuuntani (valssi) mukana.

576732.jpg

 

Sitten kokeilimme välistävetoja kolmella rinnakkaisella hypyllä. Kyllä mulla vain tulee kiire tuon neidin kanssa. Tietenkin nyt vielä enemmän, kun hypyissä ei ole rimoja, mutta varmaankaan en jatkossakaan ehdi lepäillä radalla… Tässä vaiheessa välistävedot menivät parhaiten peruuttamalla koko ajan, joskin viimeiselle hypylle minulla tuli todella kiire. Näitä täytyy myös kotona harjoitella.

 

Lopuksi otimme sivuetäisyyttä lähtötilanteessa. Suorassa linjassa oli 2 hyppyä pitkähköllä välimatkalla. Koira jätettiin lähtöalueelle ja toisen hypyn taakse laitettiin targetille namia. Ohjaaja meni toisen hypyn takapuolelle, muutamia metrejä sivuun hyppylinjasta. Siitä koira ohjattiin suorittamaan molemmat hypyt. Ensimmäisen hypyn yli koira vain kutsuttiin, mutta toiselle se ohjattiin yhdellä hyppyä kohti suuntautuvalla askeleella ja käsinäytöllä.

Parin toiston jälkeen otimme kolmanneksi esteeksi putken, jonka sisäänmeno oli suorassa linjassa hyppyjen kanssa. Minulla itselläni oli selvästi uskonpuute Milaan ja autoin sitä ehkä hieman liikaakin tulemalla liki esteitä. Mutta hypyt Mila meni oikein hienosti.

Pienen tauon jälkeen teimme viimeisen kuvan radan. Hypyillä harjoiteltiin edelleen sivuetäisyyttä ja niiden perään otettiin vielä putken kauimmaiseen päähän lähetys sylikäännöksellä. Tässäkin menin ensin aivan liian lähelle hyppyä hakemaan Milaa, jolloin en ehtinyt antaa sille tarpeeksi tilaa putkeen menoon. Seurauksena Mila kääntyi putken suiden väliin. Kun vihdoin uskalsin jättää Milan suorittamaan hypyt pienellä käsi- & askelavustuksella ja lähdin tarpeeksi ajoissa pakittamaan putkeenlähetyspaikkaan, ehdin oikein hyvin, eikä pätkää olisi mielestäni ehkä täydellisemmin voinut tehdä (myös Jaakko kehui sitä). Mila kääntyi todella hyvin sylikäännöksellä oikeaan putken päähän.

576803.jpg

 

Oli kyllä kaikkinensa todella tehokkaat ja opettavaiset harjoitukset. Ohjaustreenin lisäksi sain hyviä vinkkejä mm. palkkaukseen. On kyllä tärkeää, että välillä joku on katsomassa päälle, kun ei niitä omia virheitään yksinkertaisesti huomaa! Tämä täytyy ottaa uudelleen jossain vaiheessa. Mila oli kyllä illalla hyvin väsynyt, se kerrankin lähinnä lepäili... Ja kiitos vielä Virvelle treeniseurasta!