Kävin Itävallassa, Wienissä, pikaisella reissulla ja tottahan toki silmääni pisti erilaisia koiriin liittyviä asioita. Jotenkin sitä automaattisesti havainnoi koiria ja niiden pidon erilaisuutta eri maissa.
Wienissä näkyi paljon koiria, monen rotuisia ja monirotuisia, ihan niin kuin meilläkin. 
Rotukirjo (ne mitä näin) oli kuitenkin suppeampi kuin mihin Suomessa on tottunut. 
Yliedustettuja olivat amerikanstaffit ja mäyräkoirat, niitä tuli vastaan selvästi muita enemmän.

Asia, mikä minua hieman kauhistutti kaupungissa kulkiessamme, oli koirien yleinen lihavuus. Suuri osa koirista oli lihavia, osa jopa julmetun lihavia. Se taitaakin olla kaupunkilaiskoirien yleinen ongelma, tekemättä siitä kuitenkaan yhtään sen hyväksyttävämpää.
Amstaffit ja muut isot rotukoirat taisivat olla ainoita hyväkuntoisen näköisiä. Ehkä niitä oltiin varauduttu liikuttamaan enemmän ja niiden kunnossa pitämiseksi oltiin valmiita näkemään hieman enemmän vaivaa. Kaupungissa oli kuitenkin runsaasti puistoalueita, joissakin jopa erikseen luvattu koirien
juoksuttaminen. 

Useilla koirilla oli kuonokopat päässä ja koirat näyttivät olevan niihin hyvin tottuneita. Etenkin isot koirat, kuten rotikat, amstaffit, hovawartit oli puettu niihin. En tiedä onko Itävallassa kuonokopan käyttöpakko tietyille roduille vai esim. isoille koirille. Toisaalta paljon isoja koiria kulki myös ilman kuonokoppaa, olivatko näiden omistajat "lainrikkojia" vai voiko kuonokopan käyttöpakosta päästä eroon esim. jonkin kokeen suorittamisella. Tiedä häntä.
Metroissa ja raitiovaunuissa oli kaikille koirille hihna- ja kuonokoppapakko. Tätä mainostettiin joka vaunuissa olevilla tarroilla. Myös pienille koirille, jotka kulkivat metrossa, laitettiin matkan ajaksi kuonokoppa päähän ja se irrotettiin heti metrosta ulos astuttaessa.
Kyllähän tällainen kuonokoppien käyttö varmasti lisää turvallisuuden tunnetta kanssamatkustajissa ja muissa kaupunkilaisissa, voisin kuvitella sen jopa hieman vähentävän koirapelkoa/vihaa. En silti ole varma haluaisinko tällaisia sääntöjä Suomeen. Vilkkaiden kaupunkien ydinkeskustassa ehkä voisinkin käyttää kuonokoppia (niihin en nyt muutenkaan mene koirien kanssa kuin pakosta), mutta taajamassa tms. en haluaisi kyllä rajoittaa koirien elämää ja kanssakäymistä niin. 
Lisäksi, 5 koiran valmistelu ulkoiluun pelkkien hihnojenkin kanssa on välillä rasittavaa, mitä jos kaikille viidelle pitäisi alkaa vielä kuonokoppia virittelemään :)
Voisin kuvitella että koirien keskinäinen "keskustelu" olisi rajoitetumaa kuonokopan kanssa, se varmaan vaikeuttaa elekielen lukemista.
Se hyvä puoli kuonokopassa kyllä olisi, että se estäisi koiria syömästä ulkoa mitä sattuu :D
Toisaalta, varmasti sekä koirat, että ihmiset tottuisivat kuonokoppien käyttöön, jos niitä olisi käytettävä. Ihan niin kuin hihnoihin on totuttu.

Yllättävän paljon mielestäni koiria pidettiin kaupunkialueella myös irti, lähinnä pienikokoisia koiria. En minä vain uskaltaisi omia koiriani pitää vilkkaastiliikennöityjen teiden varrella irrallaan, mutta nämä koirat näyttivät tottuneen vilskeeseen, enkä nähnyt yhdenkään edes aikovan juosta autotielle. Useimmat eivät myöskään olleet kiinnostuneita vastaantulevista ihmisistä tms.
Nämä mun dorkat kyllä varmaan ryntäilisivät mihin sattuu, Dino jokaiseen ruokakioskiin ja konditoriaan (niitä riitti), Doris kaiken liikkuvan perään ja Mila sinne tänne muuten vaan. Koulutuksen puutetta :)

Oli kiva olla reissussa, mutta onhan se aina ihana tulla kotiin, jossa vastassa on liuta innosta steppaavia tassuja ja kasa hurjasti vispaavia häntiä, kosteita kuonoja ja pusuja sekä paljon iloisia ääniä.

1533749.jpg